Afbeelding blog bericht - HDD of SSD

Nieuwe PC: kies uw opslag.

Het gaat om de keus tussen SSD en HDD. Is het een beter of slechter dan het ander? Nee. Het hangt helemaal af waarvoor u de pc wilt gebruiken. Gaat u voor veel opslagruimte en moet het betaalbaar blijven? HDD is dan waarschijnlijk de beste keus. Een harde schijf met één, twee of meer terabyte aan capaciteit zijn tegenwoordig absoluut gunstig geprijsd. Hecht u meer waarde aan de snelheid van een pc en vooral de snelheid waarmee het operating systeem en applicaties opstarten, dan is een SSD veel interessanter.  Het grote voordeel van SSD is het feit dat dit medium niet met een ronddraaiende harde schijf werkt, maar met geheugenchips. De snelheid van chips is vele malen hoger dan van fysieke, draaiende schijven. Een SSD heeft direct toegang tot de benodigde data, waar bij een HDD de leeskop eerst de positie van de data moet zoeken. Hoewel dat best snel gaat, wint een SSD dit op alle fronten. Er zijn meer voordelen: een SSD gaat langer mee en is bovendien muisstil, waar je een HDD eigenlijk altijd hoort. 

Enige probleempje is dat SSD-schijven nog best prijzig zijn. Een HDD met  1 Tb kost je ongeveer vijf tientjes. Voor een SSD met dezelfde capaciteit reken je al snel 250,- af.  Het is dus echt een kwestie van afwegen. Of niet? Veel pc’s – ook de pc’s van Dell die InDiv levert – worden met zowel SSD als HDD geleverd. De SSD heeft dan een beperkte capaciteit, bijvoorbeeld tot 100 of 250 Gb, en wordt echt gebruikt om het systeem en applicaties snel op te starten. Voor de echte dataopslag beschikt de pc dan over een HDD met flink meer capaciteit. De verwachting is overigens wel dat SSD’s in de nabije toekomst nog flink zullen dalen in prijs.

Voor vragen staat het team van InDiv u graag te woord. Of neem gerust contact met ons op.

Jeroen Mulder is journalist, publicist, enterprise architect en IT-auditor. Voor InDiv Solutions B.V. schrijft hij regelmatig over actuele onderwerpen in IT en internet.

www.jeroenmulder.net

Terug