Afbeelding Eset blog bericht

Veilig werken.

Het valt niet mee. Echt niet. Een password dat regelmatig wordt veranderd, is een begin. Verandert een gebruiker ook op websites, in mailboxen en op social media regelmatig de passwords? Maar ook al doet een gebruiker dat wel, dan is een werkplek nog steeds niet afdoende beveiligd. Die beveiliging start met een veilig besturingssysteem. Als u een recente versie gebruikt van Windows, dan zit dat meestal wel goed – mits u regelmatig updates laat uitvoeren. Die updates doet Microsoft niet voor niets. Ze zorgen  ervoor dat uw pc veilig blijft.

Het eerste dat u daarna dient te installeren, is een antivirusprogramma. Geen enkele pc of laptop kan zonder. Er zijn veel verschillende soorten antivirusprogramma’s op de markt met zeer uiteenlopende tarieven. InDiv heeft bijvoorbeeld zeer goede ervaringen met ESET. Die software is niet gratis. Die horen we ook vaak: ik gebruik wel een gratis programma. Die hoeven niet per definitie slecht te zijn, maar bedenk dat in de huidige wereld virussen, malware, trojans en andere technieken in hoog tempo via het internet worden verspreid. Elke dag komen er nieuwe varianten bij. Bij antivirusprogramma’s waarvoor u een licentie betaalt, betaalt u ook voor een organisatie die deze ontwikkelingen actief bijhoudt en daarmee de antivirussoftware. ESET is zo’n organisatie, zij ontwikkelen al 26 jaar aan deze software voor alle mogelijk devices.  Van PC tot laptop, van Windows tot MacOS.

Als u de software installeert, laat deze dan eerst een volledige scan uitvoeren op de werkplek. Dat geldt ook voor externe schuiven of USB-sticks die u regelmatig gebruikt. Bij een nieuwe pc zal deze scan niets opleveren, maar zodra u de werkplek in gebruik gaat nemen, bent u kwetsbaar. Een scan moet dus zeer regelmatig worden uitgevoerd, bij voorkeur automatisch.

Lastig? Voor vragen staat het team van InDiv u graag te woord. Of neem gerust contact met ons op.

Jeroen Mulder is journalist, publicist, enterprise architect en IT-auditor. Voor InDiv Solutions B.V. schrijft hij regelmatig over actuele onderwerpen in IT en internet.

www.jeroenmulder.net

Terug