Afbeelding blog bericht - Over WiFi verbindingen thuis

WiFi – stress.

Dat heeft te maken met het type verbinding van de router. Dat is 2.4 Ghz of 5 Ghz. Dat klinkt simpel. Vijf is meer dan 2.4, dus beter. Toch? Niet noodzakelijkerwijs. Om dat te begrijpen moeten we misschien het verschil eens goed uitleggen. 2.4 of 5 Ghz zijn frequentietypes. Veruit de meeste routers zijn zogeheten dualband en ondersteunen daarmee beide types. Het grootste verschil zit in het aantal niet-overlappende kanalen: bij 2.4 is dat slechts drie, bij 5 is dat aantal 23. Dus altijd op 5 Ghz?

Nee dus. Probleem met 5 Ghz is het bereik van de router. Hoe hoger de frequentie, des te korter is het bereik. Een router op 2.4 Ghz heeft dus een groter bereik. Het probleem met 2.4 Ghz is echter dat er meer kans is op interferentie, plat gezegd: meer kans op storing door andere apparaten. Dat komt omdat Bluetooth-devices, telefoons en zelfs magnetrons gebruikmaken van die 2.4 Ghz-frequentie. Dat verstoort het signaal. Het hangt er dus sterk vanaf waar een router wordt geplaatst in een gebouw en hoe deze dan geconfigureerd moet worden. De grap dat de router niet in de buurt van de keuken mag hangen, is dus eigenlijk geen grap.

En dan bent u er met een router nog niet. De volgende stap is access points, zeg maar ‘het bruggetje’ naar de router. Een open deur, maar wel waar: die access points moeten op de juiste punten hangen om het wifi-routersignaal door te kunnen geven en apparaten toegang te geven tot die router. Klinkt simpel, maar het gaat toch nog regelmatig fout omdat met een paar basisprincipes geen of onvoldoende rekening wordt gehouden. Elk AP moet bijvoorbeeld dezelfde netwerknaam (SSID) en beveiligingskey als de router hebben. AP’s kun je op verschillende niet-overlappende kanalen instellen, op een 2.4 Ghz-frequentie bijvoorbeeld op 1,6 en 11. Tot slot moet je nog rekening houden met DHCP: Dynamic Host Configuration Protocol mag bij sterke voorkeur alleen op de router actief zijn. De router is dan tevens de DHCP-server. 

Natuurlijk zijn er inmiddels ook slimme routers die meten welk WiFi-kanaal het beste resultaat geeft en van kanaal veranderen als dat wenselijk is. Google bracht onlangs nog zo’n WiFi-router uit. Daarnaast zijn er UniFi-routers die niet alleen werken als router, maar ook als firewall om uw netwerk te beschermen. Kortom: een professioneel WiFi-netwerk vergt wat denkwerk vooraf en gaat een stuk verder dan ‘plug and play’. Maar bij een goed ontworpen en geconfigureerd WiFi-netwerk voorkomt u WiFi-stress.

Voor vragen staat het team van InDiv u graag te woord. Of neem gerust contact met ons op.

Jeroen Mulder is journalist, publicist, enterprise architect en IT-auditor. Voor InDiv Solutions B.V. schrijft hij regelmatig over actuele onderwerpen in IT en internet.

www.jeroenmulder.net

Terug